Velikonoce pro gurmány – jaké světové recepty si připravíte doma
Možná jste měli letos v plánu trávit velikonoční svátky za hranicemi a ochutnávat sváteční speciality z různých zemí. I když nemůžete cestovat, velikonoční recepty ze světa mohou k vám domů. Oslavte letošní jarní svátky originálně. Ukážeme vám jak.
Italská Pastiera Napoletana
Neapolskou velikonoční specialitou je mřížkový koláč z křehkého těsta s tvarohovou náplní. Váš domov provoní jemnou pomerančovou vůní. Na jihu Evropy ohlašují jaro právě květy pomerančovníku, proto se přidávají i do tohoto dezertu. Do náplně koláče se někdy dávají obilná zrna jako symbol nového života. Zrna se vaří doměkka v mléce se skořicí a vanilkou. Tento tradiční velikonoční koláč se peče v Itálii v různých variantách. Recept na něj najdete tady. <br/> <br/>
Ruská Pascha
Ortodoxní křesťané každoročně připravují nepečený dezert ve tvaru pyramidy nebo kužele s názvem Pascha. Do dezertu se dávají mandle, ovoce nebo sladkosti, které máte rádi. Dezert se nechává přes noc uležet. Po stranách se píše zkratka XB (v ruštině „Kristus povstal“). Tímto dezertem se zakončuje slavností večeře plná slaných i sladkých specialit a malovaných vejcí po období půstu. Přikládáme recept.
Španělská La Mona de Pasqua
Španělsko má kromě velké spousty velikonočních tradic také mnoho svátečních receptů. Jedním z nich je tento sladký dort, který se podává na velikonoční pondělí v Katalánsku. Jeho varianty se různí – tradiční varianta La Mona de Pasqua je zdobená uvařenými vejci, moderní variantu La Mona de Pasqua zdobí vajíčka z čokolády. Nad dortem se sejde celá rodina, která jím slavnostně zakončuje období půstu. <br/> <br/>
Finské Mämmi
Jestli rádi zkoušíte netradiční recepty, pusťte se do finského velikonočního sladkého jídla. Mämmi je lahodný dezert s melasou a pomerančovou kůrou, který se nechává odležet několik dní. Když je hotový, můžete ho rozmíchat v mléce a cukru nebo s jogurtem a cukrem do krémové podoby. Více o tomto dezertu uvidíte v tomto videu.
Anglické Hot Cross Buns
V Británii se na Velikonoce pečou sladké kořeněné houstičky s rozinkami a bílým křížkem přes opečenou kůrku. Bílý kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. V dnešní době jsou tyto bochánky rozšířené i v USA, Kanadě, na Novém Zélandu a v Austrálii. Tradičně by se měly podávat na Velký pátek, můžete si na nich ale pochutnat kdykoli chcete. Chutnají jako mírně sladké pečivo se sušeným ovocem. Recept přikládáme tady.<br/> <br/>
Řecký Tsoureki
V další gurmánské středomořské zemi se peče dezert Tsoureki zdobený mandlemi a červeně obarvenými vejci. Červená vejce vařená natvrdo slouží k dekoraci, nejí se, symbolizují prolitou krev Krista. Na koho vyjde část s vejcem, ten bude mít celý další rok štěstí. Recepty se různí podle krajů, někde se dezert splétá do copu, jinde do věnce. Všechny recepty ale spoujuje vůně citrusů a řecké koření mahlepi s ovocnou vůní. Recept je tady.
Ekvádorská Fanesca
Po všech sladkých dezertech a dobrotách může potěšit také něco slaného. Tradiční polévka z Ekvádoru se vaří právě na velikonoční svátky. Je plná luštěnin, brambor a někdy také rýže, recepty se liší rodina od rodiny. Na závěr se zdobí natvrdo uvařeným vejcem. Recept na tuto vydatnou jarní polévku najdete tady.
Mexická Capitorada
Tento pudinkový chléb se do Mexika dostal během koloniálního období. Z původní masové a pikantní verze se vyvinul do sladké vegetariánské podoby, která se jí během Velikonoc k snídani, svačině nebo jako dezert. Říká se, že každá ingredience má v dnešní Capirotadě náboženský význam: chleba je Kristovo tělo, med nebo sirup představuje jeho krev, celé hřebíčky jsou hřebíky, kterými byl ukřižován, skořice je kříž a sýr je prostěradlo, do kterého byl zabalen. Recept na tento sladký dezert se sýrem najdete tady. <br/> <br/>
Na gurmánské zážitky v pohodlí domova kvalitní cestovní pojištění nepotřebujete. Cizokrajné dobroty vás ale mohou nalákat na to, v jaké zemi strávit příští Velikonoce. O inspiraci se vám staráme dál.
Zdroje:catalinapece.blogspot.com, gastroteca.cat, labuznik.cz, receptyonline.cz, g.cz, thespruceeats.com