kambodza-gastro-vyzva-pro-od8640

Této zemi se začíná blýskat na lepší časy – staví se tam moderní hotely, probíhá turistický boom, někdo této dovolenkové destinaci věští stejnou budoucnost, jaká potkala Thajsko nebo Bali. Mýtické středověké chrámové město Angkor je bezesporu první věc, která se vybaví všem cestovatelům. A pravděpodobně i krutý Pol Potův režim, s jehož následky se království na jihovýchodě Asie vypořádává dodnes. Z dob hladomoru údajně pramení i konzumace některých výstředních pochutin. Za jejich chutěmi se sjíždí mlsné jazýčky z celého světa. Ptáte se, o jakých chuťovkách je řeč? Vydejte se s námi za gastronomickým dobrodružstvím. Přinášíme vám Kambodžu, jak ji ještě neznáte!

Ulovte si tarantuli

Stačí jen cukr, sůl a česnek. Nebo sójová omáčka. S dochucováním tarantulí mňamky tamní obyvatelé experimentují dodnes. Přísloví „méně je více“ tady ale platí dvojnásob. Chuť vás mile překvapí - pavouk chutná podobně jako krab. Nožičky chlupaté potvůrky jsou křupavé, tělíčko nešmakuje každému. Důvodem je výraznější nahořklá příchuť masa, servíruje se totiž i s vnitřnostmi. Pořídit je můžete od jednoho dolaru v restauracích jako je Bugs Café, na autobusové zastávce nebo na nádraží. Máte rádi extrémní zážitky? Pak se připojte k domorodcům a vydejte se s nimi na lov! Ty probíhají na plantážích kešu oříšků nebo v džungli v okolí města Skun, kde se na jídelníčku strávníků objevují nejčastěji. Tarantule vám kromě netradičního gastronomického zážitku přinesou úlevu při bolestech zad nebo při potížích s dýcháním. Podle Kambodžanů mají totiž léčivé účinky. Jejich uzdravovací schopnosti prý posílíte, když pavouka naložíte do rýžového vína.

Kambodža: Gastro výzva pro odvážné 02

Pečený, smažený nebo sušený

Hady můžete v Kambodži okusit hned v několika podobách. Na talířích tamních obyvatel se tento pokrm objevuje běžně. Sušeného hada potkáte na stáncích na každém rohu a je to i nejjednodušší způsob, jak ho ochutnat. Na ulici uvidíte ale i Kambodžany nesoucí si živé plazy domů. Ty si zpracují a smaží nebo pečou podle vlastních receptů. Něco jako kuře v Čechách. Odlišným způsobem, než na který jsou Evropané zvyklí, se tam servírují žáby. Ty se podávají v celku, smažené nebo pečené. Jejich bříška jsou plněná bylinkovým máslem, což jim dodá neodolatelnou příchuť.

Kambodža: Gastro výzva pro odvážné 04

Buráky

Když už se jednou opřete do koštování hmyzích specialit, dopřejte si pražené larvy bource morušového. Říká se o nich, že jsou největší delikatesa. Jsou šťavnaté a masité. Svou chutí i tvarem připomínají burákové oříšky. Ještě vám to nestačí? Pak si z menu objednejte vodní brouky. Jen aby vás od lahůdky neodradily dlouhé končetiny. Ke kambodžské kuchyni neodmyslitelně patří i kobylky a škorpióni.

kambodza-gastro-vyzva-pro-odvazne-03

Starý dobrý (ham)burger

Chcete ochutnat hmyz, ale při pohledu na něj vám to hlava nedovolí? Vyzkoušejte hmyzí burger. Vypadá úplně stejně jako ten klasický, akorát místo dobře grilovaného hovězího masa je v něm plátek rozemletého hmyzu. Někteří specialisté na jídlo předpovídají, že hmyz bude v budoucnu běžnou součástí potravy mnoha lidí. Skvělý způsob, jak zažít gastronomické dobrodružství, a přitom se nedívat své potravě z očí do očí. Chcete si dát něco lehčího? Objednejte si jarní závitky. Nebyla by to ale pořádná gastro výzva, kdyby se v ní něco nehemžilo. Zapomeňte na vegetariánskou verzi a dejte si je s rozemletými mravenci.

kambodza-gastro-vyzva-pro-odvazne-05

Uvařte si doma

Pokud propadnete hmyzím dobrotám a chtěli byste se o tyto chutě podělit s rodinou či přáteli, navštivte tamní kulinářské kurzy. Probíhají formou celodenního zážitku. Většinou ráno vyrazíte na trh nakoupit čerstvé suroviny, přičemž vám průvodci stihnou povědět i něco o historii a tamní kultuře. Poté se přesunete do kuchyně a začnete pracovat na hostině, kterou si na konci kurzu vychutnáte společně se všemi účastníky.

Ať už si dopřejete jakoukoliv kambodžskou pochoutku, před cestou si vyřiďte naše kvalitní cestovní pojištění. Přece jen, nikdy nevíte, co s vámi taková smažená tarantule udělá!

Zdroje: tyden.cz, edition.cnn.com, novinky.cz