Cestování pro mlsné jazyky: Gastronomický průvodce po Portugalsku a Madeiře

Autor Tým ERV

Víte, co je lepší, než cestování za poznáním? Cestováním za poznáním a za gastronomickými zážitky. Místní speciality totiž vždy dokonale dokreslují kulturu, tradice a identitu místních obyvatel. A pokud se vám na takové cestování mají doslova sbíhat sliny, pozveme vás do pevninského Portugalska a na Madeiru.

Portugalsko a Madeira jsou lákadlem nejen pro turisty obdivující přírodní krásy a památky, ale i pro gurmány, kteří hledají nové chutě a kulinářské zážitky. Portugalská kuchyně je známá svou pestrostí a rozmanitostí, která zaujme každého, kdo rád objevuje nové kulinářské světy. Ony se tu totiž světy kdysi doslova potkávaly a vlastně tak potkávají dodnes. Ať už si libujete v mořských plodech, nebo vás zajímají místní speciality jako je subtropické a tropické ovoce ostrova Madeira a z něj připravované pokrmy, připravte se na gurmánskou turistiku, která zanechá silný dojem.

 

Historie portugalské kuchyně

Kuchyně někdejší námořní mocnosti, která ovládala velkou část světa, musí být odrazem její historie. A taky je. Ta portugalská je hluboce ovlivněná právě koloniální historií. Vlivy z Brazílie, Afriky, Indie a dalších částí Asie se zde mísí s tradičními středomořskými chutěmi. Kromě olivového oleje, česneku a vína se tak do portugalské kuchyně dostaly i exotické suroviny, jako je koření nebo tropické plody, které dnes tvoří její neodmyslitelnou součást. Dokonale to ilustruje zřejmě nejznámější portugalské národní jídlo, kterým je bacalhau, tedy sušená treska, připravovaná ne desítky různých regionálních způsobů. Správě tušíte její souvislost právě s námořníky a mořeplavectvím.

Základní ingredience a koření

Co najdete v typické portugalské kuchyni? Portugalská kuchyně se vyznačuje jednoduchostí, ale zároveň hloubkou chutí. K hlavním ingrediencím patří čerstvé ryby a mořské plody, především treska, sardinky, krevety a ústřice. Velkou roli hrají také jiné druhy masa, zejména vepřové, kuřecí a jehněčí. Častým kořením je paprika, česnek, koriandr a kmín, přičemž se hojně používá olivový olej, který je základem mnoha pokrmů. Typickým kořením z dob kolonizace je také piri-piri (pálivá paprika), která přidává pokrmům pikantní nádech.

 

Tradiční pokrmy v Portugalsku

Co ochutnat, když cestujete po pevnině? Bacalhau, portugalské národní jídlo, má v zemi přes tisíc způsobů přípravy. Mezi oblíbené pokrmy patří bacalhau à brás (treska s brambory a vejcem) nebo bacalhau com natas (treska se smetanou). Dalším typickým jídlem je caldeirada, což je bohatá rybí polévka plná různých druhů ryb a mořských plodů. Pokud dáváte přednost masu, ochutnejte cozido à portuguesa, tradiční portugalský guláš, který se skládá z masa, uzenin, brambor a zeleniny. Na gastronomickém výletu po Portugalsku rozhodně nevynechejte francesinhu, bohatě plněný sendvič s klobásou, šunkou, masem a sýrem, zalitý pikantní omáčkou.

Typická madeirská kuchyně

Jaké pokrmy jsou populární o tisíc kilometrů jihozápadněji? Jídlo na Madeiře je výrazně ovlivněné subtropickým klimatem a místními zdroji. Jedním z hlavních pokrmů je espada com banana (hlubinná ryba s banánem), neobvyklá kombinace, která dokonale propojuje chuť ryby a sladkost banánu. Espetada, což jsou kousky hovězího masa na špejli grilované na otevřeném ohni, je také velmi oblíbená. Madeira je známá pro své tropické ovoce, jako je maracuja (mučenka), ananas a papája, které často najdete v dezertech nebo podávané jako přílohy.

 

Typická madeirská kuchyně

Jaké pokrmy jsou populární o tisíc kilometrů jihozápadněji? Jídlo na Madeiře je výrazně ovlivněné subtropickým klimatem a místními zdroji. Jedním z hlavních pokrmů je espada com banana (hlubinná ryba s banánem), neobvyklá kombinace, která dokonale propojuje chuť ryby a sladkost banánu. Espetada, což jsou kousky hovězího masa na špejli grilované na otevřeném ohni, je také velmi oblíbená. Madeira je známá pro své tropické ovoce, jako je maracuja (mučenka), ananas a papája, které často najdete v dezertech nebo podávané jako přílohy.

Sladkosti a dezerty

Pokud ve vás předchozí řádky nevzbudily nadšení, vyprávění o sladkých tečkách tak určitě zapůsobí. Nejlepší portugalské dezerty jsou lahůdky, které byste rozhodně neměli vynechat. Pastéis de nata, malé košíčky plněné krémem z vaječného žloutku a posypané skořicí, jsou jedním z nejslavnějších portugalských dezertů. Na Madeiře můžete ochutnat tradiční bolo de mel (medový dort), který má velmi bohatou chuť. Mezi další sladkosti patří arroz doce (rýžový pudink) a pudim flan (karamelový pudink).

Nápoje

Co pít v Portugalsku a na Madeiře? Obě tato místa jsou známá svými kvalitními víny. Pevninské Portugalsko zejména portským, které pochází z oblasti Douro. Vynikající jsou také červená a bílá vína z Alenteja. Na Madeiře ochutnejte známé madeirské víno, které se vyrábí specifickým způsobem a má jedinečný sladko-suchý charakter. Nevynechejte ani tradiční nápoj poncha, což je alkoholický nápoj z místního rumu, medu a citronové šťávy.

Portugalsko a Madeira jsou zkrátka místa jako stvořená pro gastronomický výlet. Připravte se na pestrou paletu chutí, která spojuje koloniální vlivy s místními tradicemi. Portugalská i madeirská kuchyně nabízí širokou škálu delikates, od mořských plodů po sladkosti, které si zamilujete. I když jsou obě tato místa součástí Schengenského prostoru, a k jejich návštěvě vám tak stačí občanka v kapse, přípravu byste neměli podcenit. Nezapomeňte si hlavně před cestou sjednat kvalitní cestovní pojištění, aby vaše gurmánská turistika probíhala bez starostí a vy jste se mohli chutím oddávat s pocitem jistoty.