Tohle nikdy nedělejte! Kulturní trapasy - Díl 4
Jste zvyklí si na tržišti vlastnoručně vybrat ty nejlepší kousky? Nebo vyběhnout pro noviny jen tak v nedbalkách? Máte na svém jídelním stole kečup v pohotovosti? Tak si pozorně přečtěte další díl našeho seriálu "Tohle nikdy nedělejte!", ať víte, jak se vyhnout trapasu na dovolené ve slunné Itálii.
Nepijte kávu na ulici
Snad nejvíce pravidel je v Itálii spojeno s gastronomií. Italové jsou vášnivými milovníky dobrého jídla a vína a také kávy. Správný Ital si dá jedno rychlé preso na stojáka ve svém oblíbeném baru už ráno cestou do práce a nikdy, slovy NIKDY, by nepil kafe z kelímku za chůze či dokonce běhu po ulici! Někdy k němu zhltne sladké pečivo a většinou stihne přelétnout titulky novin a přitom prohodit pár přátelských vět s barmanem. Taková ranní káva je rychlá a hlavně levná. Pokud se totiž posadíte a necháte obsloužit, je vám běžně účtována téměř dvojnásobná cena.
Zapomeňte na kečup
Klasická italská večeře v lepší restauraci není tříchodová jako u nás, ale čtyřchodová. Začíná se předkrmem (antipasta), po něm následuje druhý chod v podobě lehkých těstovin či rizota (primo), pak přijde na řadu pokrm s masem nebo rybou (secondo) a vše uzavře dezert. Pokud jeden nebo dva chody vynecháte, určitě nezpůsobíte trapas. Celé menu není povinností a patří spíše ke slavnostním večeřím.
Kdo si ovšem chce vysloužit nálepku křupana, objedná si kávu nebo čaj již během jídla, případně požádá o kečup. Stejně tak budete za hlupáka, pokud ve své objednávce budete míchat první a druhý chod, např. požadavkem na špagety s masovými kuličkami. To hrozí zejména Američanům, u kterých je tato kombinace obvyklejší, ale i na nás ostatní čeká příležitost zařadit se mezi pořádné balíky, a to například v momentě, kdy si těstoviny s mušlemi nebo jinými mořskými plody posypeme parmezánem. :)
O návštěvě lepší restaurace nebo italské domácnosti platí, že se popíjí výhradně víno a voda. Objevují se sice už i coca-cola či pivo, ale to jen zcela výjimečně. Zajímavé je také, že do nápojů se nedává led.
Jak jsme již podotkli, u stolování Italové ctí nejedno pravidlo, takže na závěr už jen dodáme, abyste se vyvarovali krájení špaget a raději si pohráli s jejich namotáváním na vidličku. Kávu (myšleno pořádné silné presíčko, nikoliv cappuccino či snad latté!) si pak dejte na úplný závěr oběda / večeře jako digestiv.
Nepřehrabujte se v zelenině
Upřímně řečeno, nelze se divit, když na českém tržišti nebo v obchodě zákazníci „přehrabují“ ovoce a zeleninu a hledají pár kousků bez kazu. Protože kolikrát se člověk docela namaká, aby ten správný kousek našel. Ovšem pozor, jiný kraj jiný mrav. Italského trhovce byste takovým chováním notně namíchli, jeho zboží je přeci prvotřídní a hlavně vás velmi rád obslouží sám. Pokud tedy začnete dělat jeho práci, většinou vás okřikne a zeptá se, co chcete. Doporučujeme tedy nakupovat očima, a když si vyberete, ukažte na konkrétní ovoce či zeleninu. Pokud neumíte italsky, prsty naznačte množství. Prodejce vám milerád vybrané zboží naskládá do tašky.
V supermarketech je to jiné, tam se obsluhujete sami. Nicméně ani zde není vhodné osahávat zboží holýma rukama. Je povinností nasadit si igelitové rukavice na jedno použití a teprve pak si vybrat ovoce a zeleninu.
Nevyptávejte se na mafii
Camorra, neboli italská mafie, má přes svou pověstnou krutost pro nás zvláštní kouzlo, zřejmě z dob seriálu s komisařem Corradem Cattanim. Nicméně pamatujte, že v Itálii je mafie velmi ožehavým a nepříjemným tématem. Představuje pro Italy stále aktuální a závažný problém, takže toto téma ve společnosti zbytečně neotevírejte.
Pořádně se „ohákněte“
Vyběhnout pro čerstvé rohlíky k snídani v teplákách? V Itálii nemyslitelné. Italové si potrpí na pěkné oblečení a upravenost. Samozřejmostí je vždy perfektně čistý oděv. Na ušmudlané lidi se zde pohlíží s „mírným“ despektem. Pokud se vám dostane pozvání na slavnostní večeři, vylovte ze skříně ty skutečně nejlepší kousky, co s sebou máte. Šaty dělají člověka a u Italů to platí dvojnásob. Ať chcete či nechcete, v levném oděvu bez vkusu a šmrncu je z vás rázem příslušník nižší společenské vrstvy a dá hodně práce přesvědčit okolí o opaku.
Další zajímavé srovnání se nabízí v situaci, kdy se žena chystá na večerní schůzku spojenou například s návštěvou kina nebo s večeří. Je naprosto běžné, že v našich končinách žena, ostatně stejně jako muž, vyrazí rovnou z práce, mnohdy se ani nepřevlékne do jiného oblečení. Přepudruje nos, rty přejedu rtěnkou, letmo prohrábne vlasy a hurá do víru velkoměsta. Naprosto nemyslitelné pro Italku! Ta zvládne dojet domů, kde se vysprchuje, znovu se komplet nalíčí, převlékne do značkového oblečku číslo 2 toho dne, navoní a teprve potom majestátně a sebevědomě vpluje do romantického večera.
Pozor si dejte při návštěvě kostelů. Zejména na puritánském jihu země nikdy nevstupujte do kostela s obnaženými koleny, rameny či zády.
Krásné ženy, odřená auta
Zatímco na oblečení a celkovou upravenost si Italové a Italky velmi potrpí, auta jako by byla občas na pokraji jejich pečovatelského zájmu. Je to pro ně jen dopravní prostředek, a jelikož ulice v centrech italských měst bývají úzké a řidiči řekněme nesoustředění, nová auta mají brzy spoustu škrábanců a odřenin. Nikdo si z toho ale vrásky nedělá. Je třeba dodat, že je zde, stejně jako v mnoha dalších oblastech společenského života a jeho pravidel, obrovský rozdíl mezi jihem a severem země a že například ve městech jako Milán či Turín by vám sebemenší odření nového superfára tak snadno projít nemuselo!
Zapomeňte na hodinky
„Pane učiteli, už za minutu bude zvonit...“. Slavná hláška z filmu, ale proboha, nic podobného na Itala nezkoušejte. Čas je zde vnímán trochu jinak než u nás, kde jsme v tomto ohledu spíše ovlivněni kulturou puntičkářského Německa. Pokud Italovi vytknete, že přišel pozdě nebo že sebou má hodit, nehrozí sice zrovna trapas, ale rozhodně riskujete, že ho naštvete.
Šetřete na spropitném
Na závěr se ještě vrátíme ke gastronomii s několika tipy, jak nezaplatit více, než je nezbytně nutné.
Tak zaprvé, jídlo je v italských restauracích poměrně drahé. Spropitné je zde, asi i díky vyšším cenám, nastaveno poměrně nízko. Nikdo od vás tedy nebude očekávat, že účet ve výši 89 EUR dorovnáte do stovky, úplně postačí 90 EUR.
Zadruhé, v restauraci si nikdy nedávejte rybu v neděli. Trhy jsou v tento den zavřené a tudíž je jasné, že byste kupovali lahůdku, která přenocovala v mrazáku. A to, jak víme od Zdeňka P., rybám na talíři úplně nesvědčí.
No a zatřetí, vybírejte si raději restaurace v bočních uličkách, kam chodí místní, nikoliv ty, které se nacházejí na hlavním náměstí. Důvod je jednoduchý. V restauracích zaměřených na místní klientelu je prvotřídní kvalita za dostupné ceny. Lidé se sem mají vracet. Naproti tomu na náměstích, kde se neustále střídají davy turistů, zaznamenáte logicky nižší kvalitu za často přemrštěné ceny.
A ani dnes na závěr nezapomeneme připomenout důležitost kvalitního cestovního pojištění, bez kterého stále vyráží do světa zcela nepochopitelně každý sedmý Čech. Bude nám potěšením, když vám na cestách pomůžeme z nesnází!