Italské regiony - ikonická města a typické krajové speciality
Itálii tvoří 20 regionů, každý s vlastní specifickou atmosférou a gastronomií, kterou si Italové vždy vášnivě hájí. Tvary těstovin, specifické sýry, vína! Poznejte s námi málo frekventované italské regiony a objevujte nová místa. Poradíme vám také, na které gastro speciality si začít dělat chutě.
Charakter Itálie: Páteří poloostrova jsou Apeniny s nejvyšší horou Corno Grande (2 912 m). Proto v Itálii najdete jak mořské zátoky a pláže, ale na mnoha místech i horské oblasti, kam je zajímavé si vyjít na výlet.
Seznam italských regionů:
- Abruzzo + Molise
- Basilicata
- Calabria - Kalábrie
- Campania - Kampánie
- Emilia-Romagna
- Friuli-Venezia Giulia
- Lazio
- Ligurie
- Lombardie
- Marche
- Piemont
- Apulie - Puglia
- Sardinie
- Sicilie
- Toskánsko
- Trentino Alto-Adige
- Umbria
- Valle d’Aosta
- Veneto - Benátky
Italská kuchyně podle regionů
Italské speciality se rozšířily do celého světa. Křupavá tenká pizza, bylinkové pesto, zrající i čerstvé sýry, stovky druhů těstovin, skvostná vína a lahodné prosciutto jsou všem dobře známé, víte ale, jaká typická jídla dostanete ochutnat v geografickém srdci italských regionů? Víte odkud pochází mozzarella, a kde se páruje prosciutto s rafinovaným melounem?
Abruzzo a Molise
Tyto dva regiony ve střední části Itálie byly do roku 1963 jedním (Abruzzo). Pak se Molise odtrhlo a nyní je druhým nejmenším regionem v Itálii.
Nejvyšší vrchol Gran Sasso d’Italia v regionu Abruzzo měří 2 914 metrů. Krajina je hornatá a kopcovitá. Turisti určitě ocení 3 národní parky:
- Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise,
- Parco Nazionale della Maiella ve Středních Apeninách a
- Gran Sasso e Monti della Laga.
Za návštěvu v Abruzzu stojí města Vasto, Ortona a Giulianova, protože nejsou jen turistickými centry. V Molise stojí za vidění města - horská Isernia, velké Tremoli a vnitrozemské hlavní město Campobasso.
- Podél pobřeží Jaderského moře se táhnou široké písčité pláže s palmami nebo zátoky s oblázky.
Co ochutnat v Abruzzo
Hlavní roli na talíři hrají v těchto regionech těstoviny s masem a zeleninou. Nejčastěji s jehněčím, protože to jsou pastýřské oblasti. Jídla se koření rozmarýnem, šafránem a chilli papričkami (peperconcini), kterým se přezdívá malí ďáblové.
Vína Montepulciano DOCG a Trebbiano d'Abruzzo DOC jsou považována za jedny z nejlepších světových vín. Určitě tam ochutnejte pikantní bylinný likér Centerbe (“Sto bylin“). Nejznámějším pokrmem z Abruzza jsou arrosticini, grilované jehněčí špízy.
Nejslavnějším pokrmem v Molise jsou cavatelli, dlouhé ručně vyráběné těstoviny typu maccheroni podávané s masovou omáčkou, brokolicí nebo houbami.
Apulie
Jižní region "podpatku italské boty" ovlivnili Řekové, kteří v něm od 8. století př. n. l. zakládali města a také Turci a Arabové svými nájezdy.
- Typické jsou kamenné domy natřené nabílo (uvidíte například ve městě Ostuni).
- Hlavní město Bari má krásné středověké centrum stejně jako města Brindisi nebo Taranto.
- Na poloostrově Salento najdete v Lecce barokní stavby
- a v městečku Alborobello kruhové stavby.
- Za vidění stojí také osmiúhelníkový hrad Castel del Monte
- nebo poloostrov Gargano.
- Nejkrásnější pláže jsou písčité s modrou vodou: Baia dei Turchi s kilometrem bílého písku, a Baia delle Zagare chráněna vápencovými útesy a přísným limitem pro počet návštěvníků.
Co ochutnat v Apulii
V Apulii se pěstuje spousta surovin - pšenice, rajčata, cukety, brokolice, papriky, brambory, špenát, lilky, květák, fenykl, cizrna, čočka, fazole - a vyrábí se sýr. Tento region je také největším producentem olivového oleje v Itálii. Moře nabízí různé ryby a plody moře, proto se jen příležitostně jí kozí a jehněčí maso.
Region je známý těstovinami typu orecchiette podávanými s rajčatovou omáčkou, bramborami, mušlemi nebo brokolicí. Oblíbené jsou také těstoviny s cherry rajčaty a rukolou. Z dezertů ochutnejte například koblihy plněné pudinkem.
Basilicata
Basilicata je nejhornatějším regionem na jihu Itálie. Nejvyšší horou je Serra Dolcedorme s 2 267 m. n. m.. Jen necelou desetinu celé rozlohy tvoří nížiny a roviny, zbytek jsou hory, kopce a vrchoviny. To zmemožňovalo v historii vybudovat infrastrukturu, která by pomohla region více rozvíjet.
Pro turisty je zajímavé okolí kráteru Vuiture nebo hlavní město Potenza, a také historické městečko Matera se skalními obydlími.
Co ochutnat v Basilicatě
Kuchyně je tam většinou založená na levných surovinách a zakotvená ve venkovských tradicích. Vepřové maso je nedílnou součástí tamní kuchyně, dělají se z něj klobásy, nebo se peče na rožni. Slavné sušené klobásy jsou lucanica a soppressata. Oblíbení jsou také divočáci, skopové a jehněčí maso.
Ochutnejte tamní sýry Pecorino di Filiano, Canestrato di Moliterno, Pallone di Gravina a Paddraccio. Základem kuchyně je pepř Peperone crusco, kterému se říká červené zlato z Basilicaty.
Mezi tradiční pokrmy patří těstoviny pasta con i peperoni cruschi podávané se sušeným křupavým pepřem a strouhaným sýrem, dále lagane e ceci/piatto del brigante, což jsou těstoviny připravené s cizrnou a loupanými rajčaty, pak omelety s křenem a zeleninový guláš s artyčoky, bramborami, fazolemi a pancettou.
K dezertům patří taralli dolci z cukrové polevy vonící anýzem a calzoncelli, smažené pečivo plněné krémem z kaštanů a čokolády.
Nejslavnějšími víny regionu jsou Aglianico del Vulture, Matera, Terre dell'Alta Val d'Agri a Grottino di Roccanova. Basilicata je také známá pro své minerální vody, které se hojně prodávají po celé Itálii.
Kalábrie
Tvoří špičku “italské boty” a má dvě odlišná pobřeží. Region je plný památek, hradů, přírodních parků (Sila, Pollino a Aspromonte) i zajímavostí. V hlavním městě Catanzaro je centrum postavené nad zálivem, z Reggio Calabria je hlavní cesta na Sicílii z pevniny a Crotone je významné přístavním městem.
V národním parku Pollino na severu si můžete procházet dvoutisícové hory.
- Nejkrásnější pláž: Marasusa u města Tropea. Modrá voda, bílý písek, skály i skryté zátoky.
Co ochutnat v Kalábrii
Kalábrii ovlivnila francouzská nadvláda a španělská kuchyně i jazyk. Například dortu se říká gatò (z francouzského gateau). Jí se mořské plody a těstoviny makarónového typu s kozí, hovězí nebo vepřovou omáčkou a slanou ricottou.
Mezi nejčastější jídla patří frìttuli (připravené vařením vepřového masa, tuku a kůže), různé pikantní uzeniny (jako Nduja a Capicola), kozí maso a šneci. Meloun se jí v ovocném salátu nebo obalený v šunce.
Mezi kalábrijská vína patří například Greco di Bianco, Bivongi, Cirò, Dominici, Lamezia a Melissa. Pizza Calabrese má neapolskou strukturu s čerstvou rajčatovou omáčkou a sýrovým základem, ale je jedinečná díky své pikantní chuti.
Kampánie
Tento jihozápadní region byl osídlený Etrusky, Řeky i Římany.
- Hlavní město Neapole je 3. největší město v Itálii.
- Vydejte se k sopce Vesuv,
- do historických Pompejí.
- Slavné a krásné jsou ostrovy Ischia, Procida a Capri
- i romantické skalnaté pobřeží Amalfi.
Ve městě Caserta je bourbonský palác s 1200 místnostmi a zahradami podle francouzských Versailles. V archeologickém parku Paestum jsou chrámy ze 6. století před n. l.. A přírodní krásy můžete obdivovat v národním parku Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano.
Co ochutnat v Kampánii
Právě z Neapole se do celého světa rozšířila pizza. Ta má dnes mnoho podob a druhů. Vzhledem k tomu, že Neapol byla v 19. století hlavním městem, převzala mnoho z kulinářských tradic celého regionu a dosáhla rovnováhy mezi pokrmy na venkově (těstoviny, zelenina, sýr) a pokrmy z mořských plodů (ryby, korýši, měkkýši). Aristokratická kuchyně ovlivnila širokou škálu těstovinových a rýžových receptů, zatímco pokrmy pocházející z venkova obsahují fazole a zeleninu.
Slavná regionální vína jsou Aglianico (Taurasi), Fiano, Falanghina a Greco di Tufo. Špagety alla puttanesca se připravují z oliv, rajčat, ančoviček, kapar, chilli papriček a česneku. Tato oblast je známá také svou produkcí mozzarelly z buvolího mléka. K dezertům patří struffoli (smažené koule), pastiera a sfogliatelle na bázi ricotty a babà máčené v rumu.
Emilia-Romagna
Odděluje hornatý sever od jihu, kde leží přímořská letoviska. Téměř celým regionem procházela ve starověku římská cesta Via Aemilia. Byla vybudovaná v roce 187 př. n. l.. Přibližně uprostřed leží hlavní město regionu Bologna s rozsáhlým středověkým centrem a nejstarší univerzitou na světě (od r. 1088).
- Největším a nejslavnějším turistickým letoviskem je Rimini.
Ve městě Maranello sídlí automobilka Ferrari založená rodákem z Modeny.
Co ochutnat v Modeně a v Emilia Romagna?
Je region známý především pro vejce a plněné těstoviny z pšeničné mouky. Podoblast Romagna je proslulá těstovinami, jako jsou cappelletti, garganelli, strozzapreti, sfoglia lorda, tortelli alla lastra a sýry jako squacquerone. Bologna a Modena jsou slavné těstovinami typu tortellini, lasagne, gramigna a tagliatelle.
Slavný balzamikový ocet se vyrábí pouze ve městech Modena a Reggio Emilia podle právně závazných tradičních postupů. Sýr Parmigiano Reggiano se vyrábí v Reggio Emilia (ale byl vynalezen v Bibbianu) a sýr Grana Padano se vyrábí v Piacenze. Piacenza je také známá některými pokrmy připravovanými z koňského a oslího masa.
Regionální dezerty jsou zuppa inglese (pudinkový dezert s piškotem a likérem Alchermes), panpepato (vánoční koláč s čokoládou, kořením a mandlemi), tenerina (máslový a čokoládový dort) a torta degli addobbi (dort z mléka a rýže).
Friuli-Venezia Giulia
Tento region jako jediný v Itálii sousedí se Slovinskem, hlavním městem je přístav Terst. Ten patřil dlouho k Rakousko-Uhersku, takže má jinou architekturu než zbytek Itálie. Navštivte zámek Miramare se zahradami a města Gorizia se středověkými stavbami nebo Palmanova ze 16. století. Nebo si užijte Karnské a Julské Alpy.
Gastronomie
Tento region zachoval ve své kuchyni historické spojení s Rakouskem-Uherskem. Města Udine a Pordenone v západní části Friuli jsou známa tradiční šunkou San Daniele del Friuli, sýrem Montasio a sýrem Frico.
Dalšími typickými pokrmy jsou pitina (masové kuličky z uzeného), zvěřina a různé druhy gnocchi a polenty. Také se jí istrijský guláš (polévka z fazolí, kysaného zelí, brambor, slaniny a náhradních žeber), vídeňské párky, guláš, čevapčiči a jablečný závin. Známá regionální vína jsou Collio Goriziano, Friuli Isonzo, Colli Orientali del Friuli a Ramandolo.
Ligurie
Ligurie tvoří dlouhý pás podél Ligurského moře. Oblast je hornatá, pobřeží skalnaté, pláže oblázkové i pískové. Oblast je známá námořnickou tradicí, protože v hlavním městě Janov (Genova) se narodil Kryštof Kolumbus. Janov má velké historické centrum a jedno z největších akvárií světa (Acquario di Genova).
Pobřeží tvoří dvě riviéry Riviera di Ponente na západ od Janova k francouzským hranicím s městečky a letovisky (Pietra Ligure, Finale Ligure Alassio,...). Východně od Janova je Riviera di Levante s méně letovisky a městečky (Levanto, Portofino,...). Slavné je skalnaté pobřeží kolem 5 městeček Cinque Terre.
Co ochutnat v Ligurii
Ligurie je známá bylinkami, zeleninou, mořskými plody a rybami. Oblíbené jsou slané koláče, v nichž se mísí zelenina a artyčoky spolu se sýry, tvarohem a vejci. Hodně se používá cibule a olivový olej.
Kvůli nedostatku půdy vhodné pro pšenici ji nahrazují do těstovin i do polenty cizrnou. Solená treska je prominentním zdrojem bílkovin v této oblasti, tradičně se připravuje v polévce. Mnoho obyvatel Ligurie emigrovalo do Argentiny na konci 19. a počátku 20. století, což ovlivnilo tamní kuchyni. Pesto, omáčka z bazalky a dalších bylin, je ligurské.
Lazio
Hlavním městem regionu i celé země je slavný Řím.
Kromě toho ale v Apeninách leží hora Monti della Laga (2 458 m n. m.) a jezera sopečného původu jako Bolsena, Nemi a další.
Ve městě Frosinone je zachovalý římský amfiteátr, historii můžete obdivovat i ve městech Viterbo nebo Rieti. V hornatém výběžku Circeo na jihu je národní park.
Co ochutnat v Laziu a v Říme?
V Laziu najdete těstoviny založené na guanciale (neuzené slanině), například těstoviny alla carbonara nebo pasta all'amatriciana. Dalším těstovinovým pokrmem v regionu je arrabbiata s pikantní rajčatovou omáčkou.
Regionální kuchyně široce využívá vnitřnosti, což má za následek pokrmy jako rigatoni na bázi vnitřností s omáčkou. Kultovní delikatesy z Lazia jsou sýr z ovčího mléka Pecorino Romano, vepřová pečeně porchetta a bílé víno Frascati.
Lombardie
V severní části se rozprostírají Alpy se zimními středisky Livigno, Bormio a Santa Caterina Valfurva, jezery Lago di Garda, Lago di Como a Lago Maggiore.
Leží tam hlavní průmyslové město Itálie Miláno s výjimečnou architekturou. Navštivte středověký hrad ve městě Brescia s muzeem nebo město Cremona slavné výrobou houslí Stradivari. Krásná města jsou také Pavia, Bergamo nebo Mantova.
Co ochutnat v Lombardii
Lombardská kuchyně stojí na přísadách jako je kukuřice, rýže, hovězí maso, vepřové maso, máslo a sádlo. Rýžové pokrmy jsou v této oblasti velmi oblíbené. Nejznámější verzí je rizoto alla milanese se šafránem. Díky své charakteristické žluté barvě se mu často říká rizoto giallo.
Mezi další regionální speciality patří cotoletta alla milanese (obalovaný řízek z telecího masa podobný vídeňskému řízku), cassoeula (zimní pokrm se zelím a vepřovým), Valtellina bresaola (na vzduchu sušené solené hovězí maso), těstoviny pizzoccheri, casoncelli a tortelli di zucca. Mezi sýry patří Grana Padano, Gorgonzola, Crescenza, Robiola a Taleggio.
Nejslavnější dezert zřejmě znáte, je to panettone (měkký sladký chléb s rozinkami a kandovanými citrusy).
Marche
Tento region střední Itálie je z velké části hornatý, se zvlněnými kopci a skalnatými horami. Hlavním městem je přístavní Ancona s historickým centrem.
Ve městě Pesaro je románská katedrála s hradem. A renesanci můžete obdivovat ve městech Urbino a Ascoli Piceno. Slavné poutní místo (hned po Vatikánu) je Loreto.
- Na jaderském pobřeží jsou pláže a oblíbená letoviska a tzv. Palmová riviéra (3 města na jihu regionu).
Co ochutnat v Marche
Na pobřeží Marche se loví hojně ryby a plody moře. Ve vnitrozemí se jí víc šunky, domácí a divoká prasata. Prasata, kuřata a ryby jsou často před přípravou plněny rozmarýnem nebo fenyklovými listy a česnekem. Ascoli, nejjižnější provincie Marche, je známá pro ascolane (smažené olivy plněné několika druhy mletého masa, vejci a parmazánem).
Piemonte
Na severu a západě tohoto regionu leží Alpy se čtyřtisícovými vrcholy. Najdete tam alpská jezera jako Lago Maggiore, Lago d’Orta a Lago di Viverone. Hlavním městem je Torino (Turín).
Ve městech Novara, Vercelli, Alessandria a Asti jsou katedrály a krásná historická centra.
Co ochutnat v Piemonte
Mezi Alpami a údolím Pád má tento region nejrozmanitější kuchyni italského poloostrova. Je mostem mezi italskou a francouzskou kuchyní. Má nejvyšší počet sýrů s chráněným zeměpisným statusem a vín spadajících pod DOC. Je to také region, kde byla založena asociace Slow Food i nejprestižnější škola italského vaření (UNISG).
V tamní kuchyni najdete lanýže, česnek, sezónní zeleninu, sýr a rýži. Vyrábí se tam vína z různých druhů hroznů, jemná šumivá, sladká i jemně perlivá. Ceněný sýr této oblasti je Castelmagno. Z tohoto regionu pochází pojídání syrového hovězího masa s česnekovým olejem, citronem a solí i guláš z vína s marinovaným masem Brasato al vino.
Nejtypičtějšími jídly jsou těstoviny agnolotti, rizoto paniscia, těstoviny taglierini a bicerin (horký nápoj z kávy, čokoláda a plnotučné mléko). Piemonte je jedním z italských hlavních měst pečiva a čokolády, zejména s produkty jako Nutella, gianduiotto a marron glacé, které jsou známé po celém světě.
Sardínie
Tato autonomní oblast a region zároveň leží na stejnojmenném ostrově. Má 8 provincií, 5 menších ostrovů a hlavním městem je Cagliari. Na ostrově se mluví italštinou a sardinštinou.
Ostrov je hornatý, pobřeží skalnaté a moře smaragdově modré. Můžete tam vidět mnoho prehistorických a antických památek.
Co ochutnat na Sardínii
Selata a divoká prasata se tam pečou na rožni nebo vaří v dušených fazolích se zeleninou. Máta a myrta jsou nejčastěji používané bylinky.
Sardínie má mnoho speciálních druhů suchých chlebů, které vydrží déle než chleby s vysokou vlhkostí. Pečou se tam různé druhy obyčejných i nazdobených chlebů, jednoduchých nebo s bylinkami, zeleninou, česnekem a sýrem. Užijete si tam humry, krevety, chobotnice, tuňáky a sardinky.
Sicílie
Je region i největší ostrov ve Středozemním moři. Nejznámější je díky městě Palermo, sopce Etna (3 329 m. n. m.) a archeologickým nalezištím. Kultura i gastronomie se od pevninské Itálie dost liší.
Vyrazit můžete do Catanie, Siracus nebo Agrigenta (poblíž je i Údolí chrámů).
Na severu jsou pohoří Madonie, Nebrodi a Peloritani. K Sicílii patří Liparské ostrovy, Egadské ostrovy a také Pelagické souostroví. Na sicilském pobřeží je mnoho letovisek.
Co ochutnat na Sicílii
Sicilské jídlo má kromě italských kořenů také silné španělské, řecké a arabské vlivy. Dionýsos prý do tohoto kraje přinesl víno ze starověkého Řecka. Starověcí Římané představili honosné pokrmy na bázi hus. Byzantinci upřednostňovali sladké a kyselé příchutě a Arabové přinesli cukr, citrusy, rýži, špenát a šafrán. Normani a Hohenstaufenové měli zálibu v masových pokrmech. Španělsko přineslo čokoládu, kukuřici, krůty a rajčata.
Velká část ostrovní kuchyně podporuje používání ryb a čerstvé zeleniny. V Trapani najdete severoafrický vliv - pokrmy s kuskusem. Výjimečná je také máta při vaření, která se ve zbytku Itálie nepoužívá. Mezi tradiční speciality ze Sicílie patří arancini (forma smažených rýžových kroket plněných masem), těstoviny alla Norma, caponata, pani ca meusa a řada dezertů a sladkostí, jako jsou cannoli, granita a cassata.
Trentino-Alto Adige
Alpská krajina, hluboká údolí, řeky a údolí, tak by se dal shrnout tento region. K Itálii byl připojen až po 1. světové válce a je autonomní. Můžete si tam užít Dolomity s třítisícovými vrcholy, pohoří Brenta, Ortles a Alpi Venoste.
Hlavním městem je Trento (Trident) s hradem Castello del Buonconsiglio v centru.
Druhé největší město Bolzano se podobá rakouským městům, Merano je lázeňské město a Bressanone (Brixen) historické.
Co ochutnat v Trentinu
Před Tridentským koncilem v polovině 16. století byl region známý svou jednoduchostí selské kuchyně. Když se tam ale usadili preláti katolické církve, přinesli s sebou umění dobrého vaření. Později přišly i vlivy z Benátek a habsburské říše. Trentino je rájem různých druhů uzenin, polenty, jogurtů, sýrů, koláčů a sladkovodních ryb.
V podoblasti Südtirol (Alto Adige) převládají silné rakouské a slovanské vlivy. Nejznámějším produktem je tradiční šunka s příchutí jalovce, která je jako Speck Alto Adige regulována Evropskou unií. Guláš, jablečný závin, kaiserschmarrn, krapfen, rösti, spätzle a žitný chléb jsou pravidelnými pokrmy spolu s bramborami, knedlíkem, domácím kysaným zelím a sádlem. Území Bolzana je proslulé bílými víny Müller-Thurgau.
Toskánsko
Je jedním z nejslavnějších italských regionů pro své kopce, cypřiše, pinie a vinice. Na severu jsou Apuánské Alpy.
Hlavní město Toskánska je Florencie s renesančním uměním a architekturou (dóm Santa Maria del Fiore, muzea, galerie,...).
Dalším tahákem jsou města Pisa, Lucca, Siena či Arezzo. Můžete tam navštívit přes 120 přírodních rezervací. Toskánsko má i svá letoviska s písčitými plážemi a ostrov Elba.
Toskánská gastronomie - co ochutnat v Toskánsku?
Ústředním bodem toskánské kuchyně je jednoduchost. Používají se tam luštěniny, chléb, sýr, zelenina, houby a čerstvé ovoce. Dobrým příkladem typického toskánského jídla je ribollita, polévka, jejíž název doslova znamená „vařený“.
Ribollita původně vznikala ohřevem zbylého minestrone nebo zeleninové polévky z předchozího dne - existuje mnoho variací, ale mezi hlavní ingredience vždy patří zbylý chléb, fazole cannellini a levná zelenina, jako je mrkev, zelí, fazole, řepa, kapusta, cibule a olivový olej.
Bílé lanýže ze San Miniato se jí v říjnu a listopadu. Mezi známá regionální vína patří například Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti a Morellino di Scansano. Jako dezerty ochutnejte panforte (připravené s medem, ovocem a ořechy), ricciarelli (sušenky z mandlí s cukrem, medem a bílkem), necci (galetky z kaštanové mouky) a cavallucci (sušenky z mandlí, kandovaného ovoce, koriandru, mouky a medu).
Umbria
Má venkovský charakter a horskou přírodu, říká se jí také “Zelené srdce Itálie”. Za návštěvu stojí středověká města Perugia, Gubbio a Todi. Oblíbeným místem výletů je bazilika sv. Františka v Assisi.
Co ochutnat v Umbrii
Mnoho umbrijských pokrmů se připravuje vařením nebo pražením s tamním olivovým olejem a bylinkami. Zeleninové pokrmy jsou oblíbené na jaře a v létě, zatímco na podzim a v zimě se jí maso z lovu a černé lanýže z Norcie.
Mezi masová jídla patří tradiční klobásy z divokých prasat, bažanti, husy, holuby, žáby a šneci. Castelluccio je známé čočkou, Spoleto a Monteleone zase špaldou. Jí se tam pstruh, okoun, lipan, úhoř a lín. Známá vína jsou Orvieto a Sagrantino di Montefalco.
Valle d'Aosta
Užijete si tam údolí, alpské vrcholy (Mont Blanc, Matterhorn,...), hrady a menší vesnice. Na jihu leží národní park del Gran Paradiso.
V údolí Aosta ochutnáte polévky zahuštěné chlebem, sýrové fondue, kaštany, brambory a rýži. Polenta je základem spolu s žitným chlebem, uzenou slaninou, Motsetta (uzené kamzíčí maso) a zvěří z hor a lesů. Máslo a smetana jsou důležité v mnoha pokrmech. Mezi typické regionální produkty patří sýr Fontina, Vallée d'Aoste Lard d'Arnad a červená vína.
Veneto
Je jeden z nejoblíbenějších regionů severní Itálie s Benátkami. Má hornatý alpský sever a část s Jaderským mořem a Pádskou nížinou. Na pobřeží jsou rozsáhlé laguny s mnoha druhy ptáků.
Kraj byl součástí Benátské republiky a dodnes se tam zachoval benátský dialekt.
Dalšími zajímavými městy jsou Verona, Treviso, Rovigo, Vicenza a Padova.
- Region má svou vyhlášenou Benátskou riviéru s letovisky jako je Bibione a dalšími “taháky”.
Co ochutnat v Benátkách
Benátky a mnoho okolních částí jsou známy rizotem s různými přísadami. Ryby a plody moře se přidávají v oblastech blíže k pobřeží, ve vnitrozemí spíše dýně, chřest a žabí stehýnka. Polenta z jemně mleté kukuřičné mouky je tradiční venkovské jídlo typické pro Benátsko a většinu severní Itálie. Podává se se sýry, rybami nebo masem, vařená či zapékaná. V některých oblastech se potkáte s polentou biancou z bílé kukuřice.
Benátky jsou známé těžkými jídly s exotickým kořením a omáčkami, rybím masem a marinovanými ančovičkami. Nejslavnější sýry jsou Piave a Asiago. Věhlasný je také bílý chřest z Bassano del Grappa.
Asi nejoblíbenějším pokrmem Benátek je fegato alla veneziana, jemně nakrájená telecí játra dušená s cibulí. Nejslavnější dezerty jsou tiramisu, nugát a máslové sušenky baicoli. Mezi nejznámější benátská vína patří vína Bardolino, Prosecco, Soave, Amarone a Valpolicella DOC.
- Chcete další tipy? Přečtěte si Cestování do Itálie - zajímavosti a praktické rady: “Pronto, amore, per favore!”
- Pokud vás láká stručnější gastro cestování po různých zemích jižní Evropy, sepsali jsme vám je do prvního a druhého dílu.
Tušíte už, které části Itálie vás lákají k procestování nejvíce? Před cestou myslete kromě lákavého menu také na kvalitní cestovní pojištění.
Zdroje:en.wikipedia.org, edition.cnn.com, sitalemvkuchyni.cz, delish.com