Gastro speciality v České republice - 1. díl
Mnoho z nás bude letos objevovat krásy naší země více než dříve. A k cestování patří neodmyslitelně také ochutnávání specialit a tradičních jídel. Připravili jsme pro vás tipy, jaké dobroty můžete na svých výletech a dovolených ochutnat.
Jihočeský kraj
Je rájem pro rybáře a houbaře. Právě z tohoto kraje pochází hned několik pokladů české tradiční kuchyně. Například kulajda, bramborák s uzeným masem (cmunda) nebo žahour (sladká omáčka z borůvek, cukru a smetany, kterou se polévají tvarohové knedlíčky, lívance nebo noky). Jestli máte rádi ryby, tak vyrazte do Třeboňska. V tamních restauracích vám připraví čerstvě vylovené. Kromě kapra a kapřích hranolek také cejna, sumce, štiku nebo úhoře. U Jindřichova Hradce je farma s daňky, kde je můžete pozorovat i ochutnat. Po výletě se zastavte na pivo Hulvát v minipivovaru v Truskovicích vařené podle tradiční receptury.
Moravskoslezský kraj
Tento kraj je ovlivněný německým, maďarským a židovským vlivem. Kuchyně je pestrá a vydatná. Patří k ní husté polévky syté jako hlavní jídlo, bramborové placky, bachora (plněný žaludek nebo střevo) nebo bílá klobása zapečená v těstě. Ze sladkých jídel jsou to velké koláče posypané drobenkou (lopaťák/pecák), štramberské uši a perník stočený do kornoutku. Historie velkých koláčů je stará přes 200 let. Hospodyně je pekly na hostiny, Vánoce, Velikonoce, svatby a křtiny. Náplně i koření se lišily vesnici od vesnice. Dříve byla náplň tvarohová, povidlová, maková, hrušková, dnes se používají také meruňky a borůvky. V tomto kraji můžete navštívit také návštěvnické centrum medových dortů Marlenka připravovaných podle staroarménské receptury.
Plzeňský kraj
Netřeba představovat vyhlášené plzeňské pivo. K němu se nejčastěji jí masitá jídla. Při cestování plzeňským krajem můžete ochutnat hned několik kuchyní - měšťanskou, chodskou, šumavskou a pošumavskou. Připravte se na spoustu masa, bramborové pokrmy, ryby, desítky druhů knedlíků, zelí a vyhlášené chodské koláče. Vitamíny vám doplní křimické kysané zelí. Na Plzeňsku si můžete vychutnat také známou francouzskou specialitu - šneky. Rodinná farma v Janovicích nad Úhlavou chová africké šneky a nabízí takové delikatesy jako jsou šnečí jatýrka a šnečí kaviár. Na Plzeňsku najdete řadu rodinných farem, které vyrábí čerstvé sýry.
Vysočina
Základní plodinou Vysočiny byly brambory, kterým se říkalo „jabka“, nebo také „zemňáky“. Na stolech se objevovaly i několikrát do týdne. Kromě nich se ve všední dny podávaly hlavně luštěniny, zelí a různé kaše. Na Vysočině bylo rozšířené bylinkářství, léčivým rostlinám se říkalo „koření“ a často se jimi dochucovaly pečeně, ryby i moučníky. Lidé chovali králíky a ovce, protože byly méně náročné na chov než krávy. Proto se sýry na Vysočině vyráběly a vyrábí hlavně z ovčího mléka. K těmto tradičním jídlům přibyl v roce 1967 salám Vysočina. Bylo to na přání komunistické vlády, aby vznikla podobná uzenina jako maďarský uherák. Dnes existuje mnoho druhů “Vysočiny”, ale jejich kvalita je rozdílná. Originál najdete pod názvem Hodická Vysočina 1967.
Liberecký kraj
Právě odtamtud pochází hořické trubičky, kyselo, fazolový kucmoch, miletínské modlitbičky a lomnické suchary. Tyto speciality se dostaly za hranice tohoto kraje. V Libereckém kraji se pěstovaly hlavně brambory, řepa, zelí a obilí. Z ovoce se nejvíce pěstovaly jabloně, z jablek se pak dělala sladká jídla a křížaly. Ovoce se často připravovalo s masem (vepřová pečeně, zvěřina, ryby). Husté lesy dávají houby, borůvky a maliny. V tamních restauracích si tak můžete dát kyselo s lesními houbami nebo lívance s borůvkami a šlehačkou polité sirobem (tmavé sladidlo z cukrové řepy). Na Liberecku se jedly hodně knedlíky - vařené, pečené, slané i sladké (např. klouzáky - kluzké bramborové knedlíky s teplým zelím). Můžete tam ochutnat hladkou ančku (bílá polévka s brambory a vejci natvrdo), rozcuchanou nevěstu (brambory zapečené s jablky a skořicí) nebo dráčky (pečené vepřové s česnekem).
Jihomoravský kraj
Říká se o něm, že je to jeden z nejpohostinnějších krajů u nás. Ke sklence vína nebo slivovici dostanete v moravských sklípcích klobásy, bramborové pagáčky nebo bezmasý kočičí marš. Tento kraj byl křižovatkou různých národů, takže tam najdete stopy tradičních jídel z dalších zemí (např. plněné papriky). Nejvíce se tam pěstuje víno, chmel, pšenice, ječmen, cukrovka, zelenina a ovoce. Několikrát do týdne se podávalo zelí. Ochutnejte zelné šlíšky, zelňačku, moravského vrabce se zelím nebo zelný salát. V Ivančicích se pěstoval ten nejjemnější chřest, který se odtamtud dodával až na císařský dvůr do Vídně.
Ve 2. díle se podíváme za specialitami do zbývajících krajů v České republice. Prověřené podniky najdete například v gastro mapě Lukáše Hejlíka nebo v Maurerově výběru Grand Restaurant.
A jestli se vypravíte poznávat krásy České republiky na kole, mějte s sebou pro bezstarostnou jízdu kvalitní pojištění jízdních kol a elektrokol.
Vy cestujete. My se staráme.
Zdroje:jakvkuchyni.cz, bydlet.cz/, moraviasilesia.cz, budejovice.rozhlas.cz, regionalnipotravina.cz