Jak jsme slíbili v 1. díle českých gastro specialit, dnes budeme pokračovat do dalších krajů naší republiky za tradičními dobrotami. Ty můžete objevit při výletech a dovolených, nebo si je díky receptům připravit kdekoli a kdykoli.

Karlovarská kolonáda

Královéhradecký kraj

Po objevování přírodních krás a kulturních památek můžete doplnit kalorie vepřovým řízkem, který je plněný zelím. Toto jídlo je dodnes tradiční především na Orlicku. Kromě vepřového masa a zelí jsou v receptu také houby, cibule, salám, česnek, křen, slanina a sádlo. Jako sladkou tečku po obědě nebo s sebou na svačinu si dejte tradiční koláče z Podkrkonoší. Na nich jsou sladká povidla a uvnitř se skrývá tvarohová náplň. Z Milotína si můžete přivézt “miletínské modlitbičky”. Jsou to ručně dělané perníčky, které vymyslel cukrář a perníkář Josef Erben. Inspiroval se modlitební knížkou na bohoslužbách.

Olomoucký kraj

Je vyhlášeným krajem milovníků jídla nejen díky olomouckým tvarůžkům. V teplém podnebí se daří pšenici, chmelu, ječmenu, ovoci a zelenině. V chladnějším podhůří Jeseníků se pase a chová dobytek. Jídelníček tu byl a je díky tomu bohatý. Na Jesenicku jsou tradiční jídla vepřové kapsy nadívané jablky, bramborové řízečky a sulc.

Na Hané se tradičně vařily omáčky. Například bílá křenová omáčka nebo černé omáčky z piva, perníku nebo švestkových povidel. Zelí se jedlo na různé způsoby několikrát do týdne. Známý hanácký salát se dělal z červeného zelí a zakysané smetany, až později se do něj začala dávat majonéza nebo dietnější bílý jogurt. Z olomouckých tvarůžků se dnes připravují různé speciality, například slané kremrole, tvarůžková polévka (syrnica) sladké šátečky, dortíky nebo tvarůžkové langoše.

Olomoucké tvarůžky

Pardubický kraj

Ve slavném perníkovém kraji můžete navštívit Perníkové hejtmanství s výstavou perníků, strašidelným lesem a historií pardubického perníku. Doporučujeme ochutnat perníkovou zmrzlinu se švestkovými povidly v Kuněticích. Mezi další tamní speciality patří speciální květák Aerospace F1 od Vladimíra Slavíka ze Slatiny a pivo Kujebák z Vysokého Mýta. Pověst říká, že přezdívka Kujebák pochází ze jména hašteřivého vysokomýtského ševce, Jakuba Kujeby.

Chaloupka z Perníčku

Zlínský kraj

Je domovem slivovice a různých ovocných destilátů. Kromě ochutnávání se můžete vydat na výstavu do Muzea lidových pálenic ve Vlčnově a dozvědět se více o jejich historii. Tradiční recepty jsou na východní Moravě spojené s pohankou. Ochutnejte kontrabáš (zapečené brambory s pohankou), nivnickou kyselici, valašské frgály (kromě sladkých se pečou i slané se zelím), kynuté povidlové buchty, ovčí sýr, víno, švestková povidla, vizovické pečivo a jablečné mošty.

Karlovarský kraj

Nejsou jen světoznámé karlovarské oplatky a nekynutý karlovarský knedlík. V chladnějším podnebí tohoto kraje se pěstují brambory, řepka olejka a obilniny. Trochu také len a kukuřice. V tomto kraji můžete ochutnat jehněčí pro Eduarda VII. Anglický král si velmi oblíbil Mariánské lázně, které mnohokrát navštívil a kuchaři mu vařili výjimečná jídla. Dalším skvělým receptem je polévka kraslická liškajda, která se vaří z čerstvě nasbíraných hub. Jednoduchým a rychlým jídlem je také tlačenkový salát. Ze sladkých pokrmů si můžete dát mariánskolázeňské švestkové knedlíky.

Karlovarský knedlík

Ústecký kraj

Má příznivé podnebí a úrodnou půdu. V Polabí a Poohří se pěstuje ovoce, kolem Žatce, Loun a Litoměřic chmel. Tento kraj má také vinařskou tradici. Co dobrého můžete v tomto kraji ochutnat? Ze slaných jídel chlebovou polévku, litoměřický vepřový závitek plněný zelím a párkem a šoulet s kachním stehnem. Ze sladkých jídel děčínský kecaný koláč, čajový krém a čokoládovo-hruškový koláč.

Středočeský kraj

Je jedním z nejúrodnějších krajů v naší republice. Proto se tam pěstuje pšenice, ječmen, cukrovka, kukuřice a pestré druhy zeleniny. Oblíbenou středočeskou pochoutkou jsou sedlčanské hermelíny. Jejich tradice sahá do poloviny 20. století. Dalším tradičním jídlem je kladenské hornické jídlo zvané kladenská uhlířina. Připravuje se z brambor, knedlíků, zelí nebo masa. Ochutnejte kolínské řepánky (kynuté bochánky plněné cukrovou řepou), modrý vole s procesím nebo polévky podřipský kaldon a zablafuňky.

Polévka kulajda

Další recepty i s tipy na výlety najdete na stránkách projektu Regionální potravina.

Pokud se vydáte poznávat krásy České republiky na kole, pro pohodovou jízdu mějte s sebou kvalitní pojištění jízdních kol a elektrokol.
Vy cestujete. My se staráme.

Pojištění kol a elektrokol

Zdroje:.regionalnipotravina.cz, jakvkuchyni.cz, moraviasilesia.cz , bydlet.cz, moraviasilesia.cz, budejovice.rozhlas.cz, regionalnipotravina.cz