Gastro speciality v České republice - 2. díl
Jak jsme slíbili v 1. díle českých gastro specialit, dnes budeme pokračovat do dalších krajů naší republiky za tradičními dobrotami. Ty můžete objevit při výletech a dovolených, nebo si je díky receptům připravit kdekoli a kdykoli.
Královéhradecký kraj
Po objevování přírodních krás a kulturních památek můžete doplnit kalorie vepřovým řízkem, který je plněný zelím. Toto jídlo je dodnes tradiční především na Orlicku. Kromě vepřového masa a zelí jsou v receptu také houby, cibule, salám, česnek, křen, slanina a sádlo. Jako sladkou tečku po obědě nebo s sebou na svačinu si dejte tradiční koláče z Podkrkonoší. Na nich jsou sladká povidla a uvnitř se skrývá tvarohová náplň. Z Milotína si můžete přivézt “miletínské modlitbičky”. Jsou to ručně dělané perníčky, které vymyslel cukrář a perníkář Josef Erben. Inspiroval se modlitební knížkou na bohoslužbách.
Olomoucký kraj
Je vyhlášeným krajem milovníků jídla nejen díky olomouckým tvarůžkům. V teplém podnebí se daří pšenici, chmelu, ječmenu, ovoci a zelenině. V chladnějším podhůří Jeseníků se pase a chová dobytek. Jídelníček tu byl a je díky tomu bohatý. Na Jesenicku jsou tradiční jídla vepřové kapsy nadívané jablky, bramborové řízečky a sulc.
Na Hané se tradičně vařily omáčky. Například bílá křenová omáčka nebo černé omáčky z piva, perníku nebo švestkových povidel. Zelí se jedlo na různé způsoby několikrát do týdne. Známý hanácký salát se dělal z červeného zelí a zakysané smetany, až později se do něj začala dávat majonéza nebo dietnější bílý jogurt. Z olomouckých tvarůžků se dnes připravují různé speciality, například slané kremrole, tvarůžková polévka (syrnica) sladké šátečky, dortíky nebo tvarůžkové langoše.
Pardubický kraj
Ve slavném perníkovém kraji můžete navštívit Perníkové hejtmanství s výstavou perníků, strašidelným lesem a historií pardubického perníku. Doporučujeme ochutnat perníkovou zmrzlinu se švestkovými povidly v Kuněticích. Mezi další tamní speciality patří speciální květák Aerospace F1 od Vladimíra Slavíka ze Slatiny a pivo Kujebák z Vysokého Mýta. Pověst říká, že přezdívka Kujebák pochází ze jména hašteřivého vysokomýtského ševce, Jakuba Kujeby.
Zlínský kraj
Je domovem slivovice a různých ovocných destilátů. Kromě ochutnávání se můžete vydat na výstavu do Muzea lidových pálenic ve Vlčnově a dozvědět se více o jejich historii. Tradiční recepty jsou na východní Moravě spojené s pohankou. Ochutnejte kontrabáš (zapečené brambory s pohankou), nivnickou kyselici, valašské frgály (kromě sladkých se pečou i slané se zelím), kynuté povidlové buchty, ovčí sýr, víno, švestková povidla, vizovické pečivo a jablečné mošty.
Karlovarský kraj
Nejsou jen světoznámé karlovarské oplatky a nekynutý karlovarský knedlík. V chladnějším podnebí tohoto kraje se pěstují brambory, řepka olejka a obilniny. Trochu také len a kukuřice. V tomto kraji můžete ochutnat jehněčí pro Eduarda VII. Anglický král si velmi oblíbil Mariánské lázně, které mnohokrát navštívil a kuchaři mu vařili výjimečná jídla. Dalším skvělým receptem je polévka kraslická liškajda, která se vaří z čerstvě nasbíraných hub. Jednoduchým a rychlým jídlem je také tlačenkový salát. Ze sladkých pokrmů si můžete dát mariánskolázeňské švestkové knedlíky.
Ústecký kraj
Má příznivé podnebí a úrodnou půdu. V Polabí a Poohří se pěstuje ovoce, kolem Žatce, Loun a Litoměřic chmel. Tento kraj má také vinařskou tradici. Co dobrého můžete v tomto kraji ochutnat? Ze slaných jídel chlebovou polévku, litoměřický vepřový závitek plněný zelím a párkem a šoulet s kachním stehnem. Ze sladkých jídel děčínský kecaný koláč, čajový krém a čokoládovo-hruškový koláč.
Středočeský kraj
Je jedním z nejúrodnějších krajů v naší republice. Proto se tam pěstuje pšenice, ječmen, cukrovka, kukuřice a pestré druhy zeleniny. Oblíbenou středočeskou pochoutkou jsou sedlčanské hermelíny. Jejich tradice sahá do poloviny 20. století. Dalším tradičním jídlem je kladenské hornické jídlo zvané kladenská uhlířina. Připravuje se z brambor, knedlíků, zelí nebo masa. Ochutnejte kolínské řepánky (kynuté bochánky plněné cukrovou řepou), modrý vole s procesím nebo polévky podřipský kaldon a zablafuňky.
Další recepty i s tipy na výlety najdete na stránkách projektu Regionální potravina.
Pokud se vydáte poznávat krásy České republiky na kole, pro pohodovou jízdu mějte s sebou kvalitní pojištění jízdních kol a elektrokol.
Vy cestujete. My se staráme.
Zdroje:.regionalnipotravina.cz, jakvkuchyni.cz, moraviasilesia.cz , bydlet.cz, moraviasilesia.cz, budejovice.rozhlas.cz, regionalnipotravina.cz